Techcase: wat als de EGR-klep het begeeft?

4 oktober 2024

Hoe werkt het EGR-systeem?

Het EGR-systeem (Exhaust Gas Recirculation) laat een deel van de uitlaatgassen van de motor opnieuw circuleren. Door die zuurstofarme uitlaatgassen naar de verbrandingskamer te sturen, daalt de verbrandingstemperatuur en neemt de hoeveelheid stikstofoxide (NOx) in de uitlaatgassen af. Dat is het goede nieuws. Het slechte nieuws is dat door vervuiling van de EGR-klep dóór diezelfde uitlaatgassen de prestaties van de motor omlaag gaan en het verbruik stijgt. Hierdoor kan uiteindelijk zelfs de EGR-klep kapotgaan. Dit vervuilt vervolgens ook andere onderdelen van de motor met storingen aan de uitlaatemissiecontrole, het DPF-filter, de katalysator of de turbocompressor als gevolg.

 

Wat is de oorzaak van deze storingen?

De belangrijkste oorzaak van een storing in een EGR-klep is de opeenstapeling van roet. Hierdoor sluit de klep niet meer (goed). Na het goed schoonmaken van de klep werkt die vaak weer naar behoren. De klep zelf is relatief goedkoop, het (de)monteren van de klep is echter een tijdrovende klus. De arbeidsuren verhogen dan de kosten aanzienlijk.

Een storing in de EGR-klep is eenvoudig op te merken: minder trekkracht, een hoger brandstofverbruik, ongelijk stationair draaien en stotteren of aarzelen bij het accelereren. Ook zwarte rook uit de uitlaat en een pingelend en kloppend geluid in de motor kan een teken zijn dat er een storing in de EGR-klep zit.

 

Wanneer zijn nieuwe EGR‑kleppen echt nodig?

EGR‑kleppen werken met uitlaatgassen die verbrandingsresten bevatten. Het reinigen van de EGR‑klep en het hele inlaatcircuit (vergeet het inlaatspruitstuk en de EGR‑koeler niet) kan dus een effectieve oplossing zijn. De EGR‑klep behoort tot een complex systeem samen met andere componenten. Foutcodes onthullen de oorzaak van het probleem dus ook niet altijd. Een te hoog oliepeil, vervuilde olie en slijtage van de klepafdichtingen en klepgeleiders kunnen bijvoorbeeld ook invloed hebben op de EGR‑functie. Zelfs de werking van de vacuümpomp en carterventilatieproblemen zijn van invloed.

Voor de montage van een nieuwe EGR-klep beschikt LKQ Fource over een ruim assortiment.