Vervang óók montagemateriaal bij vervanging remblokken!

19 september 2024

Welke gevolgen heeft oud montagemateriaal?

Versleten montagemateriaal kan leiden tot de volgende klachten:

  • Geluid
  • Overmatig remslijtage
  • Hogere onderhoudskosten
  • Hoger brandstofverbruik

Wanneer montagemateriaal vervangen?

Vervang het montagemateriaal bij elke remblokvervanging of elke 48 maanden. Zo voorkomt u eenvoudig veel ergernis en onnodige kosten.

Wat is het belang van vervanging?

Hieronder lichten we het belang van het vervangen van het montagemateriaal per onderdeel voor u uit:

Geleideclips

Geleideclips zitten in de remtang. Deze zorgen voor een uniforme ondergrond zodat de remblokken hier soepel overheen glijden met een zo laag mogelijke weerstand. Sterke temperatuurschommelingen of oxidatie verslapt de werking van de clips. Dit kan zorgen voor trillingen, geluid, slijtage en meer brandstofgebruik.

Remtangclips

Remtangclips (anti-rammelclips) zitten in de remtang. Deze zorgen voor een correcte positie van het remblok in de remtang met behoud van een vrije beweging van het remblok op de remschijf. Ook hierbij geldt dat sterke temperatuurschommelingen of oxidatie de werking vermindert. Dit leidt tot trillingen en geluid.

Spreidveren

OE-fabrikanten maken steeds vaker gebruik van spreidveren. Deze veren zijn ontworpen om het remblok weg te duwen van de remschijf nadat de zuiger is ingetrokken. Deze clips kunnen het brandstofverbruik verlagen en tegelijkertijd het remgeluid elimineren doordat het remblok altijd vrij blijft van de remschijf. Ook verminderen deze veren de pulsatieklachten.

Shims

Shims (piepplaatjes) zijn een belangrijk onderdeel van het remsysteem. Deze helpen trillingen te absorberen en geluid te verminderen. Shims zijn dunne metalen of rubberen plaatjes die tussen het remblok en de remklauw passen en corrigeren speling. Ook positioneren ze het remblok bij het bedienen van de rem en zorgen ze voor een temperatuurisolatie richting de remtang.

Remtang geleidepennen

Remtang geleidepennen zorgen dat de remtang de juiste uitlijning heeft ten opzichte van het remblok en de remschijf. Geleidt de remtang niet soepel, dan is de oorzaak misschien een verbogen of vastzittende pen of een opgezwollen of uitgedroogde rubberen afdichting. Dit kan leiden tot geluiden als rammelen en dreunen, ook als de bestuurder niet remt.

Slijten de pennen, dan plat het koppel van de remmen deze af tot een ovale vorm die overmatige beweging van de remklauw kan veroorzaken. Ook dit veroorzaakt geluiden zoals rammelen en dreunen, zelfs als de bestuurder niet remt.

Wij bieden een breed assortiment Eicher montagesets

Montagematerialen zijn niet altijd meegeleverd bij de remblokken omdat monteurs soms meerdere montagematerialen bij een bepaald remblok kunnen gebruiken, afhankelijk van het remsysteem op het voertuig.

Om voor bijna alle remblokken een montageset te leveren, bieden wij een breed assortiment aan van Eicher remblokmontagesets met meer dan 500 artikelnummers. Alle onderdelen van de kits zijn gemaakt volgens OE-specificaties en beschikken dus over een perfecte pasvorm. De specifieke montagekits bestaan onder meer uit rubbers, geleiders, bouten, veren en overige onderdelen.

U vindt alle Eicher remblokmontagesets in groep 032.