Veilig werken aan EV’s en hybrides met Toolspecial

23 mei 2024

Wie mogen aan elektrische voertuigen en hybrides werken?

Om aan elektrische voertuigen (EV’s) te mogen werken, moet de monteur over een E-certificaat beschikken. Hiermee toont de monteur aan dat hij/zij kan werken volgens de NEN9140:2019 norm. Hierin staan richtlijnen voor het veilig werken aan en opslaan van (beschadigde) EV’s.

Welke werkzaamheden de monteur mag verrichten, ligt aan het opleidingsniveau:

 • ev voldoende onderricht persoon (ev-VOP)
  Technicus die op een veilige manier onderhoud en reparaties aan e-voertuigen moet kunnen verrichten. Hij/zij mag nooit aan een voertuig onder spanning werken. De spanningsloosheid van het HV-systeem moet door een ev-VP zijn aangetoond.
 • ev vakbekwaam persoon (ev-VP)
  Technicus die naast onderhoud en reparaties ook diagnoses stelt aan EV’s. Door metingen stelt hij/zij de spanningsloosheid van het HV-systeem vast. Werken onder spanning aan de HV-batterij is alleen toegestaan na een specifieke opleiding!
 • ev werkverantwoordelijke (ev-WV)
  Degene die verantwoordelijk is voor het veilig werken aan EV’s in de werkplaats, bijvoorbeeld de chef werkplaats. Hij moet ook opgeleid zijn als ev-VP.

(Bron: Innovam)

Toolspecial waarborgt veiligheid met breed assortiment!

Markeer de werkplek

Om direct duidelijk te maken dat het een EV of hybride voertuig betreft, moet de monteur de werkplek afzetten met afzetmateriaal voor EV’s. Laser biedt hiervoor onder andere de nieuwe afzetpalenset (artikel 8055). Laser biedt ook meer uitgebreide sets met bijvoorbeeld een spanningstester en waarschuwingsborden (artikel 8858) of met een blusdeken en infrarood thermometer (zoals artikel 8859).

Laser heeft ook oplossingen om de werkplek zo veilig mogelijk te maken met onder andere veiligheidsschermen (artikel 8000) en lock-out sets (artikel 8150) om te voorkomen dat een monteur componenten of stekkers onbedoeld terug monteert.

De afzetpalenset (8055) en waarschuwingsborden (8858)

Draag de juiste kleding

Persoonlijke bescherming staat uiteraard voorop. Draag daarom altijd beschermende kleding die geschikt is voor werken aan EV’s. Denk hierbij aan:

 • Veiligheidshandschoenen
  De rubber VDE handschoenen in Toolspecial zijn isolerend en voorzien van mechanische bescherming. Hierdoor is het dragen van overhandschoenen niet nodig.
 • Gelaatscherm
  Het GYS gelaatscherm (artikel 068018) beschermt tegen vlambogen tot 1.000 Volt.
 • Veiligheidsschoenen
  De veiligheidsschoenen van Laser (artikel 7975) hebben een geïsoleerde zool, speciaal voor werken aan EV’s en hybride voertuigen.

Veiligheidsschoenen van Laser (artikel 7975)

Gebruik VDE gereedschap

De monteur moet het elektrische of hybride voertuig spanningsvrij maken voordat hij onderhoud pleegt aan het voertuig. Omdat een voertuig niet direct spanningsvrij is, moet de monteur dit eerst meten met een spanningstester. Het is noodzakelijk dat dit apparaat tot 1.000 Volt CATIII of 600 Volt CATIV is (zoals de AT HU31010 of de Laser 6843).

LET OP: er zijn delen van de auto die een monteur niet spanningsvrij kán maken, zoals de accu. Gebruik daarom altijd VDE-gereedschap dat voldoet aan de EN/IEC 60900 norm. Hiervoor levert Toolspecial diverse gereedschapssets, zoals de HYBRID03: een zeer complete 21-delige VDE gereedschapsset met onder andere een spanningsmeter, VDE handschoenen en een brede selectie aan gereedschap.

Voor de veeleisende monteur hebben we de Kraftwerk gereedschapswagen met 111-delig VDE assortiment, artikel 102.117.431, compleet met afzetpalen, afzetlint en waarschuwingsborden.

Spanningstester Laser (artikel 6843)

Bekijk al het gereedschap om te werken aan EV in het Toolspecial Magazine