Vervang gasveren motorkap tijdig en bescherm zo voetgangers

25 mei 2023

Bepaalde gasveren hebben nu, naast de ondersteuning bij een open motorkap, ook de functie om voetgangers te beschermen bij een aanrijding. De motorkap komt bij een aanrijding omhoog en vangt de eerste klap op. Zo maakt de voetganger een minder harde klap op de motorkap en heeft hierdoor minder letsel. Het tijdig vervangen van de gasveren is hierbij essentieel!

Hoe werken de gasveren bij een aanrijding?

  1. Een aanrijding doorbreekt de draadlus in de bumper.
  2. De sensor geeft een signaal af aan de motorkapscharnieren.
  3. De motorkapscharnieren geven de motorkapvergrendeling vrij.
  4. De druk van de gasveren duwt de motorkap omhoog, soms in combinatie met een voetgangersairbag.

Juiste omstandigheden zijn essentieel

Het omhoog duwen van de motorkap lukt alleen op het juiste tijdstip en met de goede snelheid als de gasveer over de juiste druk beschikt. Helaas verliest de gasveer na verloop van tijd druk en is vervanging noodzakelijk om het systeem goed te laten werken bij een ongeval.

Wanneer gasveren vervangen?

Houd de volgende richtlijnen aan voor het tijdig vervangen van de gasveren:

  • De houdbaarheidsdatum op de gasveer geeft aan wanneer deze aan vervanging toe is.
  • Stabilus adviseert om de gasveren om de 5 jaar te vervangen.
  • In Duitsland moet voor de APK de gasveer minimaal nog 1 jaar meegaan, anders keuren ze deze af.
  • In Nederland moet een auto nieuwer dan 01-01-2018 beschikken over een goed werkend airbagsysteem. Deze mag geen defect aangeven. De RDW voegt hier in de toekomst misschien de houdbaarheidsdatum van de gasveren aan toe.
  • Ook moet, volgens de voorwaarden van de verzekeringsmaatschappij, de auto in goede staat en veilig zijn. Het kan zelfs dat de verzekering bij letsel aan een voetganger niet alles of zelfs niets uitkeert als er een ongeluk plaatsvindt met een systeem dat niet goed werkt. Bijvoorbeeld door een te zwakke of defecte gasveer.