Wat is de noodzaak van gehoorbescherming in garages?

13 oktober 2022

Bij beroepsziektes in de automotive branche denkt u misschien niet gelijk aan gehoorschade. Toch is dit beroepsziekte nummer 3! U kunt gehoorschade eenvoudig voorkomen door het gebruik van goede gehoorbescherming.

Wanneer leidt geluid tot gehoorschade?

Al bij een dagdosis boven de 80 dB(A) of bij piekblootstellingen kan geluid schadelijk zijn. Bij het slijpen, uitduiken, timmeren op vastzittende onderdelen of het gebruik van slagmoersleutels komt de dagdosis van het geluid vaak al boven deze waarde uit. Onderzoek of het geluidsniveau in de garage hoger is. Het gebruik van gerichte gehoorbescherming bij dit soort werkzaamheden voorkomt gehoorschade.

Ontdek hier welke werkzaamheden het meeste geluid opleveren.

Kies voor stille gereedschappen

Hoewel personenautobedrijven de gereedschappen die veel geluid produceren weinig en kort gebruiken en het geluidsniveau vaak niet boven de 80dB(A) uitkomt, is het toch verstandig te kiezen voor stille gereedschappen en werkmethodes.

Wanneer moet u maatregelen treffen?

Vooral in vrachtwagenbedrijven komen waardes boven de 80 dB(A) regelmatig voor. Is dit het geval, dan is het noodzakelijk om maatregelen te nemen om gehoorschade te voorkomen. Ligt de dosis boven de 85 dB(A), dan geldt zelfs een wettelijke verplichting om geluidsbescherming aan garagemedewerkers ter beschikking te stellen.

Wat kan de garage doen om gehoorschade te voorkomen?

Een garage kan de volgende maatregelen doorvoeren volgens de ‘arbeidshygiënische strategie’. In volgorde van belangrijkheid zijn dit de volgende maatregelen:

 1. Maatregelen aan de bron
  Vervang machines/gereedschappen die veel geluid produceren of pas andere geluidarmere gereedschappen toe, zoals de ‘stillere’ slagmoersleutel.
 2. Maatregelen in geluidsoverdracht
  Zorg voor geluidabsorptie of gebruik geluidschermen.
 3. Organisatorische maatregelen
  Scheidt lawaaiig werk en stil werk of beperk het aantal mensen dat u aan schadelijk geluid blootstelt.
 4. Persoonlijke beschermingsmiddelen
  Schaf otoplasten (oorschelpjes op maat), gehoorkappen en oordoppen aan.
  Check hier de 3M keuzehulp om de juiste gehoorbescherming te bepalen.
Bekijk 3M gehoorbescherming in Toolspecial Magazine
Bekijk alle gehoorbescherming op Toolspecial.com