Een defect expansieventiel

28 april 2021

Mogelijke problemen met het expansieventiel zullen er snel toe leiden dat niet de vereiste stroom koudemiddel in het aircosysteem wordt geleverd en de werkparameters uit balans raken. Daardoor wordt de systeemwerking ontregeld en kan de lucht in de cabine niet naar behoren worden gekoeld. Daarnaast wordt de aircocompressor bij storingen in het expansieventiel blootgesteld aan te grote werkbelastingen, tekort aan smeermiddel of overstroming, met ernstige schade tot gevolg.

In elk aircosysteem wordt het expansieventiel in de fabriek ingesteld om de juiste oververhittingsconditie te handhaven bij de verdamperuitgang, zodat de beste werking van het systeem wordt verzekerd. Naast zijn primaire functie van dosering en stromingsregeling van het koudemiddel in de aircocyclus, is het expansieventiel ook van belang voor de levensduur van de aircocompressor. Vertraging in de kleprespons of onjuiste, ongebalanceerde dosering, behoren samen met een vastzittende klep in open of gesloten stand tot de meest voorkomende expansieventiel-storingen.

Lees meer!

Download ook de poster van Nissens waarin verschillende scenario’s worden besproken rondom de werkdruk van het aircosysteem.

Download hem hier