Meer accu-info in AutoTools

7 januari 2015

Voor het vervangen van een accu is bij sommige automodellen bijna een extra opleiding vereist. De accu’s zitten verstopt, het loshalen van de accuklemmen is allesbehalve een a-b-ctje, en daarnaast moet het accumanagementsysteem opnieuw ingesteld worden.

Gelukkig biedt mijngrossier.nl en ikwilonderdelen.nl met AutoTools de helpende hand met het vinden van de juiste acculocatie en handige handleidingen.

De ouderwetse accu die gewoon in de motorruimte is geplaatst en waarvan de accupolen zonder problemen ge(de)monteerd kunnen worden, wordt steeds schaarser. Dankzij start/stopsystemen, recuperatie van remenergie en de groei van het aantal elektronische systemen is de rol van de accu enorm veranderd. Nu al rijdt bijvoorbeeld bijna 20 procent van alle auto’s in Europa met een start/stopsysteem. Over vijf jaar zal dat meer dan de helft van alle auto’s zijn. Bovendien worden de moderne accu’s door het alsmaar groeiende aantal stroomverbruikers steeds vaker en dieper ontladen, zonder dat de bestuurder daar ook maar iets van merkt. Dit vraagt om speciale accu’s, maar ook om een andere aanpak van het autobedrijf. Bijvoorbeeld door het investeren in de juiste apparatuur die een accumanagementsysteem kan inlezen en foutcodes kan verwijderen.

Zoektocht voor de monteur

In het verleden was het vervangen van een accu een eenvoudige klus. De accu was bijna altijd in de motorruimte te vinden en de accupolen konden zonder problemen los- en vastgemaakt worden. Bij de huidige generatie auto’s is dat niet meer het geval. Het loshalen van de accupolen kan de instellingen en het geheugen van elektronische onderdelen wissen. Zo moet bijvoorbeeld een semi-automatische versnellingsbak vaak gereset worden om weer goed te functioneren. Verder is het steeds vaker noodzakelijk om de nieuwe accu aan te melden bij het (energiebeheer) accumanagementsysteem. Op deze wijze ontvangt het systeem de specificaties van de nieuwe accu, wordt de (laad)toestand opnieuw bepaald en wordt de acculaadcurve geoptimaliseerd. Bovendien is de standaardlocatie van een accu, de motorruimte, bij veel automodellen gewijzigd. Vooral bij de wat luxere auto’s met AGM-accu’s, die niet te warm mogen worden, zijn de tweede accu’s vaak in de bagageruimte of onder de bestuurderstoel geplaatst. Dit betekent een extra tijdrovende zoektocht voor de monteur.

Helpende hand van AutoTools

AutoTools biedt voor het vervangen van een accu een helpende hand met het vinden van de juiste acculocaties en praktische handelingen voor het vervangen of loskoppelen van de accu’s. Dit is zeer waardevolle informatie, vooral nu het accuseizoen in volle gang is. De handige accu-informatie is te vinden onder: Autotools > reparatie handleidingen > Service/Onderhoud > Accuklemmen losnemen en aansluiten.

Tip:
Wanneer je een acculader aansluit, let dan op de l.B.S. (Intelligente Batterij Sensor) bij de accu. De (laad)stroom moet via deze sensor lopen. Anders verandert de laadtoestand van de accu, zonder dat het energiebeheer systeem dit registreert. Dit verstoort de goede werking van het systeem. Normaal gesproken bevindt de sensor zich aan de accuklem van de minpool. Sluit de klem van de lader dus niet direct op de minpool aan, want dan zet je de batterijsensor buitenspel.